Komentari za tekst "Porodiljsko odsustvo i pravo na godišnji odmor"

Komentara
22
Ostavite komentar
Porodiljsko bolovanje mi se zavrsava 26 maja kad mi i istice ugovor o radu,kad sam pitala dali imam prava na odmor iz predhodne i ove godine oni su mi rekli da dok sam na bolovanje nemam prava na odmor i da pogotovo nemam prava zato sto sam bila pod ugovor kao zamena za zenu koja se umedjuvremenu vratila.Dali je to tacno?
Porodiljsko bolovanje mi istice ove godine u aprilu. Da li imam pravo na dva PUNA godisnja odmora? U pitanju je prosveta a nama je godisnji kao sto znate kolektivni pola jula i avgusta pa mi nije jasno imam li ja onda godisnjeg vise nego ostali .... ?
Poštovani, kako sam bila na održavanju trudnoće pre samog porođaja, u godini 2020 nemam ni jedan radni dan. Od poslodavca sam dobila odgovor da nemam prava na stari godišnji kad mi istekne porodiljsko u maju 2021 iz tog razloga. Da li je to zaista tako? Ne mogu da pronađem u zakonu..
Ja sam sa trecem detetom na porodiljskom 2godine koja mi istice 21.novembra. To znaci da gubim pravo na godisnji za proslu godinu?
Na trudnickom odsustvu sam bila od septembra 2019. do aprila 2020. Početkom marta 2021. mi se završava odsustvo radi nege deteta. Zanima me da li, kada se vratim sa odsustva, imam pravo na pun odmor iz 2020. ili ne, jer sam načula da s obzirom da sam celu godinu bila na trudnickom/porodiljskom nisam stekla uslov za korišćenje odmora kad se vratim na posao.
30.novembra 2018. Istice ugovor na odredjeno vreme, 27. Nov 2018. Saznala da sam trudna, odnela potvrdu koju mi je izdao ginekolog na osnovu koje mi je sastavljen nov aneks ugovora( trajanje do isteka trudnickog, porodiljskog, nege).
21.juna 2019. Otvoreno porodiljsko, 22. Juna 2020. Prekinut radni odnos. Nisu mi uplatili odmor, juce kada sam pitala rekli da nemam pravo, najavila im inspekciju, danas mi iz firme najavili uplatu nadoknade za godisnji odmor iz 2019. I 2020.
Ne dozvolite da vam uzmu i ono malo sto vam zakonski pripada ni dinar!
Ja Sam za vreme porodiljskog dobila otkaz. Tj ugovor mi traje do 29 juna 2020 I rekli mi da mogu godisnji da iskoristim . A u pravo mi stiglo da potpisem otkaz .
Postovanje, pocela sam da radim 24jula 2019godine,na bolovanje sam otisla u novembru 2019god. Porodiljsko mi se otvara krajem marta ove 2020god.sto znaci da se u martu 2021 vracam na posao. Da li ja imam pravo na odmor, s'obzirom da sam u toj firmi radila samo 3,5meseci, a ostatak je trudnicko i porodiljsko osudstvo?
Radela sam na ugovoru i ostala trudna, otvorila bolovanje 2018 novembra zbog održavanja i porodiljsko mi istice 23 juna, da li imam pravo na go obzirom da mislim da nece da mi produze radni odnos. Da li smem da trazim odmor posle toga.
Ja sam otvorila trudnicko bolovanje 22.05.2018.porodjajno mi je otvoreno 07.12.2018.trebala bi sad 07.12.2019.da krenem da radim! Da li ja imam prava na godisnji odmor od 30.06.2018-30.06.2019.????
Na porodiljskom sam do septembra 2020. God (treća beba).
Kad mi istekne porodiljsko, da li imam prava i koliko dana imam na godišnji odmor?
Meni su rekli da nemam pravo ni na novi odmor iz 2019gos,sto je nelogicno jer sam radila na ugovor,tako se pravdaju
Takodje i meni.Da li ste to regulisali nekako?
ako sam na porodiljskom od septembra 2018 god. da li mi taj godisnji propada? ili mi ga mogu isplatiti? ili gs mogu kotistiti i kada?
Šta se dešava sa godišnjem odmorom u godini kada ste bili na trudnickom? U mom slučaju je sledeće: otvoreno trudnicko u junu 2018, treba da se vratim sa porodiljskog odnosno odsustva zbog nege deteta u novembru 2019, ispada da gubim pravo na odmoru iz 2018, a da imam pravo na odmor iz 2019, jel tako? Jako mi je to bitno posto mi je poslodavac dao otkaz kada sam zatrudnela, a posle poništio, pa računam da probam da odem i na godišnji odmor pre nego sto se vratim pa mi opet daju otkaz? Takodje, da li mogu da odbiju zahtev za korišćenje godišnjeg odmora za 2019? Moje shvatanje je da mogu. Unapred hvala!
Sonja, u pravu si za sve... Gubis pravo na godisnji iz 2018. ali imas pravo na godisnji iz 2019. I potpuno si u pravu da poslodavac moze da odbije tvoj zahtev za koriscenje godisnjeg. S tim sto ako ostajes da radis kod tog poslodavca, mora da ti obezbedi da pocnes godisnji u tekucoj godini (10 dana minimum) odnosno do kraja 2019. U slucaju da ne ostajes da radis kod tog poslodavca, odnosno da ti da otkaz nakon povratka, imas pravo za naknadu za neiskoristen godisnji za tu godinu i to ne za citav nego srazmerno, sto je u tvom slucaju mala razlika jer se vracas u novembru. Npr ako imas 25 dana godisnjeg to je priblizno 2 dana po mesecu i ti bi imala pravo na naknadu za 10 meseci neiskoristenog godisnjeg, tj. 20 dana.
@Marina Razlika je u tome sto zena koja zbog porodiljskog nije ni zapocela koriscenje godisnjeg odmora u npr.2018. godini za 2018.godinu (sto je pravilo u praksi za ostale zaposlene) ne gubi pravo na godisnji, tj.on ne propada.
propada
Po zakonu se svakako odmor za npr 2018 godinu moze iskoristiti do 30 juna naredne godine tj 2019.te. Ne vidim gde je ovde izuzetak za porodilje, kad to tako funkcionise za sve zaposlene!
Ja sam trenutno na porodiljskom odsustvu koje mi istice 14marta,posle toga cu da iskoristim godisnji I bolovanje.Zanima me ukoliko ostanem trudna da li posle godisnjeg I bolovanja imam pravo na trudnicko?Zaposlena sam na odredjeno ....
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Srećan nam svima dan porodice »
Porodica uspavala agresivnog psa i našla se na meti kritika »
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Ljubav starije sestre je jedinstvena i ništa ne može da je zameni »
Srećan nam svima dan porodice »
Koliko kafa popiti dnevno tokom trudnoće je dobro pitanje... »
Kako je nastala konfuzija u pogledu bezbednosti vakcina za buduće mame »
Svako treće dete u Srbiji sa novootkrivenim dijabetesom tipa 1 u stanju ketoacidoze »
Preporuke dao je Kraljevski koledž akušerstva i genekologije Velike Britanije »
Izluđujuća tuga stavila je glatki sjaj straha na površinu svega što sam osećala »
Koliko je vremena potrebno da se glas automatizuje zavisi od nekoliko faktora? »
Kao posledica trudnoće i porođaja, pojavio se tzv. višak kože na stomaku, zbog čega je dugo bila nezadovoljna »
Trudnoća je predivana - samo sam malo umorna, ponekad mi je muka, ... »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Ovaj tata je aranžirao ćerkine školske obroke po uzoru na njene crteže »
Kako izgleda popodne provedeno sa tatom? Zavisi koliko je tata maštovit »
Srećan nam svima dan porodice »
Porodica uspavala agresivnog psa i našla se na meti kritika »